26 June 2012

PAPRIK AYAM

Assalamualaikum :)

Semalam saya sediakan paprik ayam untuk Abg berbuka puasa.
Ikut resipi Mak dan ini lah hasilnya! :)


Nasi putih dimakan dengan paprik ayam dan telur dadar. Abg bg thumbs up! ;)

Bahan-bahan:
  • 3 biji bawang merah, 5 biji bawang putih dan sedikit halia - ditumbuk kasar.
  • serai diketuk dan daun limau purut.
  • sedikit pes tomyam, kicap dan cili kisar. Garam secukupnya juga.
  • ayam yang dipotong sederhana.
  • sayur - saya gunakan jagung mini dan kacang peas sbb itu sahaja stok sayur dlm peti smlm. lebih sedap kalau ditambah tomato.
Cara penyediaan:
  1. Tumis bawang putih, bawang merah dan halia.
  2. Masukkan sedikit cili. Selepas cili pecah minyak, masukkan kicap dan pes tomyam.
  3. Selepas mendidih, masukkan ayam. Lebih kurang 2 minit, masukkan sayur.
  4. Perasakan dgn garam secukupnya.
  5. Siap utk dimakan. Dengan penuh kasih sayang :))
Note: Cili kisar di rumah saya tu sgt pedas. Jadinya saya x letak dgn banyak. Maka dapatlah hasilnya paprik ayam yg sedikit pucat ni, hihihi :D

No comments: