Dear Friends, what did you have for your "break-fast" / ifthar today?
I am sure all of us were very excited to cook for the first day of Ramadhan for our family, isnt it?
ZLH had a simple ifthar today.
I prepared masak lemak kubis & petola, ikan selar goreng bersambal and jemput-jemput ikan bilis.
Plus. spice tea to compliment the dishes. hihi..
Few pics taken by Love Abg while waiting for the aazan ;)
![]() |
Masak lemak kubis dan petola |
![]() |
Ikan selar goreng bersambal |
![]() |
Jemput makan jemput-jemput ;) |
Masak lemak kubis dan petola sudah selalu saya sediakan, sebab sangat senang untuk dibuat.
Jadi kali ni, saya mahu berkongsi resipinya yang saya ambil dari buku "1 Hari 1 Resipi - 365 Resipi Istimewa Chef Hanieliza" tapi diubah suai sedikit mengikut kesesuaian :)
Bahan-bahan:
- 1 atau 2 biji petola (saya cuma menggunakan 1 biji) - dibuang kulit dan dihiris nipis
- 1/2 batang lobak merah (alamak, takde pula carrot dalam peti ZLH. so....skipped!)
- sedikit kubis (saya menggunakan separuh kubis)
- 1 sudu makan udang kering
- 2 cawan santan pekat
- 1 cawan air
- garam secukupnya
- 3 biji bawang merah dan 1 biji cili merah - dihiris
- Masukkan semua bahan kecuali santan pekat ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
- Masukkan santan dan masak sehingga mendidih sekali lagi. Tutup api.
- Sedia untuk dihidang.
Kemudian, saya mencurahkan sedikit sambal di atas ikan yang telah digoreng itu.
Sambal saya dah sediakan sebelum puasa lagi, memang buat stok ;)
Ramadhan Kareem! :)
2 comments:
very mouth watering!! simple & sedap! thanks for preparing the food:)
alololo abg ni.. malu la nis nk thanks2 kt cni ;)
Post a Comment